Priče iz Brna: Češki standard je sličan srpskom. Malo sutra!

Priče iz Brna: Češki standard je sličan srpskom. Malo sutra!

U Brnu živim već više od godinu dana i svakodnevno se sve više zaljubljujem u grad. Ako i ti kojim slučajem dolaziš u Brno ili te zanima da zaviriš u češki stil života, pročitaj ovaj tekst.

Kad se setim svoje pripreme za Češku i olakog shvatanja ove države obuzme me velika sramota. Zašto? Zato što sam otišla sa predumišljajem: Aha, idem u neki grad sličan Novom Sadu. U Češku koja je isto nerazvijena, ali možda malčice bolja od Srbije. Nema šta da me zadivi. Pitaš se odakle mi taj zadrt stav? Pre ove selidbe živela sam i radila u tri različite države. I provodila podosta vremena u četvrtoj. Dala sam sebi za pravo da pomislim da sam prošla sve što treba da se prođe.

Gde je ležala moja nadmenost?

Kao što pomenuh, svaka od prethodnih država me je nečemu naučila. Grčka me je trgnula iz nezadovoljstva u kojem sam živela i pripremila temelj za dalje. Malta mi je donela pregršt samospoznaje, ličnog razvoja, provoda, odmora i uživanja. Florida mi je pokazala da je baš sve moguće. Tamo naučih da je za srpske pojmove luksuzni način života, dobar standard, posao i život zapravo svima potpuno i podjednako dostupan. Norveška je sve to samo utemeljila. To uverenje je raslo do neba nakon svih putovanja tako da mi “jedna Češka” nije predstavljala nikakav izazov. 

I tu sam vrlo pogrešila, a sada ćete videti i zašto.

Obsessed with those buildings, squares, people, beer, job, Brno… The life is here. #lovecz #czechia #neverbeenhappier

A post shared by Teodora Stojšin (@teodorastojsin) on

Zašto češki standard nije ni nalik srpskom

Istraživanja kažu da je Brno jedan od najbezbednijih gradova u Evropi. Uprkos svim prethodnim putovanjima, kada sam stigla u Brno plašila sam se svoje senke i svega nepoznatog. O tome kako sam dobila ovaj posao pisaću o nekim od narednih tekstova. U Češku sam stigla potpuno nepripremljena i nezainteresovana, sa nula predznanja i očekivanja. I onda se desio bum. 

Javni prevoz – Da li sam u Švajcarskoj?

Ne preterujem, Brno ima jedan od najboljih javnih saobraćaja u Evropi. Mislim da je čak to i dokazano na nekom od istraživanja. Tramvaji idu na svakih 3 do 5 minuta od 5 ujutro, a predveče na svakih 10 minuta. Povezuju ceo grad i da na odredište stigneš najbrže moguće. Tačni su, doslovno, u sekund i nema šanse da će te sačekati čak i dok trčiš na njega. Zatvaraju ti vrata, doslovno, pred nosom. Njima i taj sekund mnogo znači; oni odlaze koliko god ti žurio jer niko neće da rizikuje kašnjenje.

Baš zato što su tačni i brzi možeš sebi da priuštiš presedenja jer ih i ne osetiš. Sve unapred vrlo lako proveriš na IDOS aplikaciji koja je definitivno must have aplikacija u Brnu. Radi u realnom vremenu i pokaže ako se desi ikakav zastoj. Da se razumemo, zastoji se dešavaju, naravno. Ali dešavaju se retko i to najčešće busevima, kad je neka nepredviđena situacija u gradu. I sada dolazi najbolji deo.

Busevi saobraćaju celu noć i razvoze te po celom gradu. Idu na svakih sat vremena noću osim vikendom, kada do 3 noću idu na 30 minuta i posle na sat. Svi busevi se skupe na glavnoj stanici, kreću tačno u sekund i voze do svake tačke u gradu. Tramvaji kreću već od 5 ujutro. I sve to u ovako malom gradu!

Sve ovo zapravo znači da ti je taksi skoro nepotreban.

Zdraviji odnos prema ljudima, ali i prirodi

Čiste ulice, kontejneri za reciklažu, mnoštvo dresiranih pasa i nula pasa lutalica. U Brnu sam smeće viđala samo na glavnoj stanici i u kvartu Zabrdovice. Znate li koliko Brnjani vole pse? Maltene svi imaju pse za ljubimce. Psi su dobrodošli u javni prevoz, u kafiće, pabove, pa čak i u mnoge firme.

Šta još odslikava odnos Čeha prema prirodi? Brdo parkova u kojima Česi prave piknike, roštilje, čitaju, uče, trče i izvode ljubimce i decu. Žurke, festivale. Sunčaju se po cele dane. Parkovi su krcati svakog toplog dana, nebitno da li je dan radni ili ne. Slobodnim danima Česi odlaze dalje od svojih gradova, na svoje vikendice, planine i odmorišta.

Socijalni život i kulturni sadržaji

Neko je jednom rekao da nigde nema socijalnog života kao što ima na Balkanu. Čuj! U Brnu, a i u Pragu stvar je vrlo diskutabilna.

Česima često “izlasci” počinju nakon radnog vremena, a traju često do 6-7 ili 10 ujutro, a nekim mojim prijateljima i do podneva. Doduše, istina je da je gotovo nemoguće ovde naći svirku poput onih domaćih balkanskih u pabovima. S druge strane, postoje neverovatno kreativni pabovi u ovom gradu i o njima na engleskom možeš pročitati ovde.

Tokom proleća, leta i jeseni Brno je pretrpano otvorenim festivalima mnoštva hrane, piva, vina i festivalima svih mogućih vrste muzike. Roka, elektronike, džeza, popa, repa… Ni slično uverenju s kojim sam otišla.

Dešavaju se u centru, u parkovima, na trgovima, na tvrđavi. Prošle godine su zatvorili prometnu celu ulicu u centru grada zbog besplatnog festivala koji je trajao od podneva do 10 uveče. Sav prevoz je morao da se izmesti, ali Česima to nije problem.

U Brnu se proslavlja proleća i leto, a vatrometi veći od novosadskih novogodišnjih vatrometa se dešavaju leti svakog vikenda. Otvoreni višejezični bioskopi, festivali različitih kultura i država, koncerti, predstave. Pivski tramvaji u kojima se vozaš po gradu sedeći za stolovima i pijući pivo. I kada ima i kada nema dešavanja u gradu, pivnice i pabovi su puni i na -20 i na +30. Vikendom, a često i radnim danima se slobodna mesta gotovo ne nalaze ako ne napraviš rezervaciju, iako je Brno prepuno pabova.

Povrh toga, tu se nalazi mnoštvo restorana s hranom iz celog sveta. Ovo pišem 2018.godine i dosad sam jela jela brdo različitih kuhinja – mongolske, tajlandske, vijetnamske, indijske, nepalske, kineske, gruzijske, korejske, japanske, ukrajinske,kanadske, španske, argetinske, italijanske, francuske, poljske…da ne nabrajam baš svaku državu, razumete poentu. Hrana je apsolutno autentična.

I sve ovo u gradu koji je samo malčice veći i naseljeniji od mog Novog Sada.

Ekspanzija multikulturalnosti

Ne znam koliko različitih nacija živi u Brnu, ali znam da samo sa mnom u istoj zgradu radi preko 65. Možeš li da zamisliš koliko onda radi, studira i živi u Brnu? Ja ne mogu. 😀

Otkud toliko stranaca u jednoj Češkoj? Pretpostavimo da je razlog brz rast internacionalnih firmi, odlični univerziteti, dobar standard, niske cene svega (osim stanova). Brdo različitih kultura je dovelo baš do toliko dešavanja u gradu. Ali i do osećaja da nisi sam, niti jedini koji “stranac”. Lokalci kažu da su baš stranci probudili Brno i doneli mu druge mogućnosti. Dovelo je do projekcija u bioskopu na engleskom, do otvaranja različitih restorana. Meetup-a, druženja, mnoštvo sportskih aktivnosti i dobrih provoda.

Multikulturalnost je dovela do toga da svaki dan učiš i upijaš različitosti od svojih prijatelja i kolega. Rasteš sa njima i njihovim tradicijama i deliš im svoje običaje, razmenjuješ osnovne reči na vašim jezicima i važne datume. Ne pomaže to tvojoj radoznalosti kao takvoj nego tvom ličnom razvoju i životnom obrazovanju. Svet upoznaješ sa njima i lišavaš se stereotipa. Shvataš koliko ti je zapravo stvari dostupno, otvaraš se za drugačije i učiš da ceniš i svoje i tuđe.

Nostalgija je izmišljeno stanje. ? Česi poštuju sve slovenske narode i Srbija je svuda oko nas! ? #srbija #srbiučeškoj #bus #brno

A post shared by Teodora Stojšin (@teodorastojsin) on

Čemu te nauče ovakve stvari?

Uživanju, svakako. 😀 Ali nauče i da svaka promena i svaka država nudi posebno iskustvo. U svakoj ćeš pronaći nešto što će te ojačati, zadiviti, ali i rasplakati. I svaka država, čak i ona od koje se to najmanje nadaš, naučiće te i usmeriti ka nečemu. Sve je stvar pogleda. Ako iz onog lošeg naučiš više o sebi, svojim željama i mogućnostima, to je svakako pozitivno iskustvo. Zato treba pokušavati, odlaziti i vraćati se jer iskustvo u inostranstvu je nemerljivo sa onim u sopstvenoj državi. Nebitno kojoj državi. To znaju i stranci koji su iz razvijenih i kvalitetnih država, i oni su u Češkoj. Ne ide se uvek nužno trbuhom za kruhom, ide se i zbog spoznaje.

Zato se i dalje radujem svakom narednom danu i iskustvu jer, koliko god nekad bilo teško, iz svega izlazim svesnija.

A tu svesnost ti posle niko ne može oduzeti.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Kako ti se dopao ovaj tekst Priče iz Brna? Ako si posetio, živeo ili živiš u Brnu, obavezno javi svoje utiske! Da li imaš isto iskustvo? Da li si primetio i neke druge stvari koje ja nisam?

Planiram da objavim još nekoliko tekstova koji će nositi naziv Priče iz Brna, ujedno i kako naći poslove ili studije u Brnu. Dotad možeš pročitati moj tekst na engleskom o najkul mestima u ovom gradu, ovde.3 thoughts on “Priče iz Brna: Češki standard je sličan srpskom. Malo sutra!”

 • Procitah ovaj tvoj tekst i sad sam jos resenija da se sa suprugom preselim tamo.? Imam samo dva pitanja prvo je da li je moguce da mi preko oglasa za posao nadjemo posao i kako dalje ide za vizu da preskocimo agencije jer one vode vecinom u neka sela podalje od gradova a mi bas zelimo u Brno (jer je blizu i cula sam lepe stvari) i sta nam je potrebno da pocnemo tamo ako idemo samostalno i da li se dobija njihovo zdravstveno sa vizom i svim tim iz firme fabrike sta vec jer imamo samo srednje obrazovanje ili ne jer ja imam problema sa sterilitetom pa se ovde lecim na osnovu zdravstvene da li mogu i tamo nesto tako? I da li takve usluge mogu da se doplate i sta vec?Hvala

  • Hej Sonja! Drago mi je što ti je ovaj tekst bio od značaja. 🙂 Iskreno, nemam iskustva što se tiče oglasa za posao kod nas, ali na primer znam dečka koji je došao da radi u Prag preko Infostuda. Dakle, sigurno postoje oglasi i kod nas koji nisu preko agencija, samo što možda nisu sortirani pa ne možeš da ih tražiš na jednom mestu. Pogledaj i ovaj moj tekst, tu sam navela i savete i sajtove preko kojih možeš da tražiš poslove po Evropi i na kraju u Češkoj.
   Inače, ako nema trenutno ništa za Brno što ti odgovara, pogledaj i druga mesta. Postoje firme i fabrike oko Brna u manjim mestima i selima, ali blizu su Brna. I kad si već u Češkoj, biće ti lakše da dođeš i do Brna. 🙂
   Sa prijavom i poslom dobijaš osiguranje. Ovde je osiguranje drugačije nego kod nas i nije sve besplatno, ali imaš uključene i privatne lekare u to osnovno osiguranje. Možeš da ga dopuniš i imaš bolje osiguranje, ali što se tiče tegoba koje ti imaš, nisam sigurna. Na primer, u Češkoj je zdravstveni sistem za trudnice i majke fantastičan pa je možda olakšano i za probleme koje ti imaš.
   Savetovala bih ti da pogledaš na ovom sajtu, možda nađeš neke detalje, a ako ne, možeš im poslati imejl ili javiti im se na chat.
   Želim ti puno sreće u potrazi za poslom! :))

 • Pozdrav,imam 19 godina,voleo bih da svoj zivot “zapocnem negde u stranoj zemlji Brno mi je fenomenalan grad i hteo bi da nadjem posao u Brnu iskreno ne pitam za posao kakav je nemam neke skole ali fizikalije radim odlicno,da li mozete nekako da pomognete ???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.