Zašto uvek ja?

Zašto uvek ja?

Uloga žrtve nas čini nemoćnim i očajnim, a uloga odgovorne osobe nam vraća moć i snagu.

Uloga žrtve nas baca na početak i energetski je vrlo niska, uloga odgovorne osobe nas motiviše i inspiriše na napredak.
Da li znaš u kojoj od ove dve pozicije se nalaziš najčešće?

Na primer, kasni ti autobus, kasniš na intervju za posao, stižeš uznemirena i moliš ih da razumeju, ali poslodavac ti govori da je tvoje vreme prošlo i da nažalost ne mogu da te prime jer imaju zakazane druge intervjue.

Kako izgleda osoba u ulozi žrtve, a kako osoba koja preuzima odgovornost?

Osoba u ulozi žrtve će da misli kako ništa od ovoga nije fer, kako nije mogla da zna da će tako da se desi, tražiće da joj se progleda kroz prste. Želeće da njoj neko nešto učini, pitaće se zašto se uvek takve stvari njoj dešavaju, zašto izvlači deblji kraj dok se drugi mnogo lakše provlače kroz život. Osećaće se usamljeno, bespomoćno, ljuto, tužno, nedovoljno dobro, nekad će se i kriviti za situaciju.

Osoba koja preuzima odgovornost će da bude tužna zbog gubitka svoje šanse, ali neće se linčovati. Neće prepričavati svima koliko je to bilo nefer nego će to prihvatiti kao deo lekcije i razumeće da nije mogla da utiče na kašnjenje autobusa, ali jeste mogla da pođe ranije. Razumeće da je ovo možda i najbolje za nju, tako je kako je, prošlo je – idemo dalje mindset.

Za reakciju broj 2 je potrebno dosta svesnosti, prisutnosti, stabilnosti, samopoštovanja i ljubavi prema sebi. Mnogima to nije prirodna reakcija, ali se sa njom ne rađa. Ona se uči i vežba.

Kako?
Svaki naredni put kad osetiš da je nešto nefer, kad se osetiš bespomoćno i prevareno ili nedovoljno, promisli da li je to zaista činjenica, ili postoji i drugi pogled na tu situaciju.

Razmisli kako bi osoba koja prihvata odgovornost reagovala. Promeni sopstveni monolog. Trebaće puno vremena da to postane prirodno, možda nikad i ne postane, ali dokle god umeš da zastaneš i izađeš iz tog vrtloga, uspela si da se rešiš osećanja žrtve.

Nemoj da dozvoliš da gubiš kontrolu nad svojim mislima i nad svojim životom.

—-

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.