Šta je najgore što može da se desi?

Šta je najgore što može da se desi?

Da li uhvatiš sebe da te nešto jako frustrira, i ne vidiš način da to promeniš? Vrlo je verovatno da sama sebe sabotiraš, jer izbor uvek postoji. Na primer, ne voliš svoj posao, a na pomen kako da to promeniš govoriš “lako je drugima”, “to mogu samo kriminalci” vrlo je moguće da je problem u tvojoj svesti. Nisu samo drugi krivi, a ti žrtva. Kako to mislim? Pa, ti to dopuštaš. Kad su meni ovo govorili, to me je jako frustriralo, ali istina je. Na tebi je odgovornost da pronađeš najoptimalnije rešenje.

Za početak, osvesti “kukanje”. Kad se žališ, šta tražiš od drugih? Da te spasu, savetuju ili samo da budu tu? Da li čuješ i njihovu perspektivu, na primer, da postoji rešenje tvom problemu ako uradiš XYZ ili odmah odbaciš to? Ako odbaciš, ti zapravo ne želiš rešenje i donosiš odluku da živiš na taj način, a toga uopšte nisi svesna. Kako kažu, ako ne probaš, nemaš prava da se žališ.

Ako se otvoriš za mogućnost izbora, a susretne te strah i uverenje da je to nemoguće – “a šta ako se desi X” , produbi tu misao. Pa produbi i nju.
Na primer.
Šta ako uložim resurse u učenje nečeg novog, a ne snađem se? Protraćiću vreme i novac bezveze.
Šta će onda da se desi? Biću frustrirana jer sam sebi to dozvolila, uplašena, ljuta, nervozna, kriviću se.
Šta onda? Smisliću način da pametnije odigram i da izađem iz ove situacije, na primer pozajmiću, naći ću dodatni posao, prodaću neke stvari, odreći ću se nekih stvari od sada nadalje.


A kako bih mogla da izbegnem da mi ovo ne uspe? Šta ja to mogu da uradim da dođem do svog uspeha? Da se razumemo, uspeh ne možemo osigurati, ali možemo učiniti sve što je u našoj moći u tom momentu da smanjimo rizik. Na primer, mogu da krenem od besplatnih materijala dok sam još nesigurna da li da uložim novac.
Šta ako posle ipak uložim novac, a ne uspem? Ostaću bez novca.
Da li je zaista ogromna svota i kako mogu da je povratim? Mogu da pronađem neke dodatne aktivnosti preko kojih ću da zaradim. Koje…?

U najgorem slučaju, bićeš na istom mestu gde si sada, ali ćeš naučiti ipak neke nove veštine i možda dobiti različite ideje. Proširićeš svest. Naučićeš nešto novo.
Zapravo, ne može biti gore nego što je sad. Možeš izaži samo veća, samo je pitanje da li si spremna da platiš cenu za to. Poigraj se malo sa životom.

Kad prođeš sve najgore scenarije možeš sebe da pitaš – a šta ako uspem?

Da li se pronalaziš u ovim primerima? Da se razumemo, svi ovo radimo u nekoj sferi života. Ako smatraš da tvoj stav ne možeš promeniti, jer si “takva kakva si” znaj da se grdno varaš, jer “ja sam takva” ne postoji, to je samo naše uverenje. Sve je promenljivo.
Ali i to je izbor.

—-

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.