Kako si?

Kako si?

Kako odgovaraš na pitanje kako si? Da li uopšte razmisliš pre nego što daš taj odgovor? Kad kažeš sebi da samo želiš da bude dobro ili da budeš dobro, ili da je nešto dobro…da li imaš posloženo u svojoj glavi šta je za tebe dobro? Da li za tebe “biti dobro” znači biti u miru, spokojna, uzemljena, radosna, zadovoljna? Ili je za tebe dobro samo ne biti anksiozna? Ne biti tužna? Uplašena?

Nešto treće?

Šta je za tebe “dobro”?

Zašto je važno znati šta je tvoje “dobro”? Zato što floskula “biti dobro” ne znači zapravo ništa ako je sebi nisi objasnila. Željama da budeš dobro zapravo ne šalješ nikakvu akciju niti smiraj svom umu, a ni univerzumu, Bogu, sili (zavisi u šta veruješ). Misliš da se negde krećeš, a zapravo stojiš u mestu. Misliš da poznaješ sebe i svoje potrebe i ideš u smeru njihovih ispunjenja, a ništa se ne dešava i osećaš se kao žrtva.

Zašto je važno znati kako smo?

Kada sam počela sa radom na sebi imala sam ozbiljan problem da imenujem šta osećam. Nisam ni bila svesna da svoja osećanja konstantno opisujem sa “ok”, “dobro”, “stres”, “pritisak”, “nervoza”. Guess what, ništa od ovoga nisu emocije. Jednostavno je – to je prvi korak ka svesnosti. Ka spoznaji kako nešto utiče na nas, šta nam smeta, koje akcije nas čine da se tako osećamo. Ako ne znamo kako smo i šta osećamo, ne možemo ni znati zašto se tako osećamo. Samim tim, ne možemo ni znati odakle to dolazi niti razumeti zašto je naš život takav kakav je.
Usled toga, ne možemo da promenimo naše reakcije, naše stanje; naše izbore i našu realnost.

A izbor je uvek u našim rukama… Ovo može mnoge da trigeruje, ali sve nesrećne okolnosti, koliko god da su nefer, nesrećne, teške, neprijatne su i dalje samo okolnosti i samo izgovori zašto ne menjamo svoj život.

Odakle početi? Od gugla! Pronađi listu emocija i čitaj je. Pitaj se s vremena na vreme kako si i pronađi emociju koja opisuje tvoje stanje. Spontano će to preći u tvoju naviku. Onda osvešćuj koje situacije, ljudi i ponašanja bude neprijatne emocije. Pa onda i uzmi život u svoje ruke i budi odgovorna za svoja osećanja. Naravno, ovo je sve self-help metoda, na dubinskoj promeni se svakako radi na psihoterapiji.

Vidiš, a sve polazi od onog “kako sam”. Kako si?

Otkrij svoje dobro. Ono što tražiš, to i dobijaš, a kad ne znaš šta je tvoje dobro, onda ćeš baš to i dobiti. Ne zaboravi da se zapitaš šta za tebe znači biti dobro…

—-

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.