Menjaš li stvari zbog sebe ili drugih?

Menjaš li stvari zbog sebe ili drugih?

Da li se ljutiš kad ti kažu da ako želiš da promeniš odnos s nekom osobom da treba da kreneš od sebe? Verovatno ti se čini da nije fer da se toliko trudiš, dok druga osoba kao da ništa ne radi pa ti se dodatno javlja i inat koji te vuče u stare obrasce. Da, to zaista frustrira. I da, moguće da to nije fer, ali šta jeste? Jedna od mojih teških lekcija sa psihoterapije bila je da pustim taj dečiji deo koji stalno želi pravdu. Za sebe, za sve oko sebe, za ceo svet. Ko nam je obećao da će sve biti fer? To što je na nama da promenimo nešto kako bismo imali kvalitentiji odnos sa nekim i nije tako loša vest jer onda znači da je moć u nama, zar ne? Dakle, šta možeš da uradiš? Za početak, osvesti da ne menjaš svoje ponašanje zbog drugih nebo zbog sebe. Ne praštaš drugima zbog njih nego zbog tvog mira. Ne menjaš svoj pristup da bi drugima olakšala nego da bi tebi smanjila frustraciju i neprijatnost.

Kako to mislim? Pa, tebi je važan taj odnos, bilo da je poslovni, porodični, prijateljski, partnerski… Dakle, ne menjaš pristup zbog druge osobe nego zbog sebe – tebi je to neophodno. Osim ako nije, i to je sasvim okej. Neki odnosi nisu dovoljno vredni da bi se na njima radilo, ali to je na tebi da proceniš.

Imaš moć da 1) odlučiš da ne želiš da menjaš ili da želiš 2) imaš moć i da promeniš svoje ponašanje 3) a imaš i moć da priznaš da trenutno nemaš kapaciteta da odlučuješ, ali da želiš to da osmotriš u budućnosti.

Prosto, izbor je na tebi. Odluči da li je frustracija vredna i da li je cena prevelika. Uvek imaš izbor. Ali, kad odlučiš, olakšaj sebi. Ne preispituj se više nego nastavi u skladu sa svojom odlukom.

—-

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.