Kako prepoznati potrebu za psihoterapijom?

Kako prepoznati potrebu za psihoterapijom?

Psihoterapija nije rezervisana samo za osobe s poremećajima, nego je otvorena svima koji žele da unaprede svoje mentalno zdravlje. Svaki pojedinac ima jedinstvene potrebe i ciljeve, a psihoterapija pruža podršku u postizanju tih ciljeva.

Primeri tegoba gde psihoterapija može da pomogne

Prepoznajete da imate intenzivna ili promenljiva osećanja. Ako se suočavate s simptomima kao što su intenzivna tuga, anksioznost, promene raspoloženja, gubitak interesa ili motivacije za stvari koje vas inače raduju može biti znak da je vreme da potražite pomoć.

Traumatsko iskustvo. Ako ste prošli kroz traumatsko iskustvo poput fizičkog, emocionalnog ili seksualnog zlostavljanja, nasilja, gubitka voljene osobe ili nesreće, psihoterapija može vam pomoći u suočavanju s tim iskustvima, prevladavanju traume i procesuiranju emocija. Trauma može biti jedno izolovano iskustvo, vidljivo i opipljivo, ali i ne mora. Trauma može biti i naizgled bezazlen događaj, može biti i niz ponavljajućih neprijatnih iskustava. Trauma je sve ono što naš mozak u datom momentu nije mogao da obradi. Usled preplavljenosti različitim situacijama i okolnostima, mogu se javiti i problemi sa spavanjem, koncentracijom ili energijom i to isto može biti znak da bi razgovor sa psihološkim savetnikom ili psihoterapeutom bio koristan.

Zatim, problemi u odnosima. Ako imamo problemime u međuljudskim odnosima, bilo da se radi o partnerstvu, porodici, prijateljstvima ili radnom okruženju, psihoterapija može pomoći u razumevanju uzroka problema, poboljšanju komunikacije i razvoju zdravih obrazaca ponašanja. Naše najranije traume i obrasci se najviše ispoljavaju u partnerskim odnosima i ako ih ne obradimo i ne promenimo naše obrasce, nalazićemo iste partnere koji će iznova i iznova buditi te traume.

Samopouzdanje i samopoštovanje: Ako imate nisko samopouzdanje, negativnu sliku o sebi ili poteškoće u prihvatanju sebe, psihoterapija može vam pomoći u razvijanju pozitivnijeg odnosa prema sebi, razumevanju svojih vrednosti i postizanju većeg samopoštovanja.

Stres i burnout: Veoma čest slučaj današnjice je i da pregorimo na poslu ili u odnosima koje gradimo. Ako se osjećate da ste u burnoutu, iscrpljeni ili preopterećeni stalnim stresom i pritiscima života, ako teško nalazite motivaciju za svakodnevne aktivnosti koje su vam pre išle od ruke i osećate teskobu, psihoterapija vam može pomoći da otkrijete korene i zalečite deo sebe kojem je potrebna nega. U psihoterapiji se mogu izgraditi kapaciteti u upravljanju stresom, razvijanju strategija suočavanja i pronalaženju ravnoteže.

Poremećaji ishrane i psihosomatske tegobe. Ako se borite s poremećajima ishrane poput anoreksije, bulimije ili prekomerne ishrane, ukoliko prepoznajete da u određenim situacijama potrebe i zadovoljavate hranom, ukoliko vidite da imate česte psihosomatske tegobe ili bolesti, psihoterapija može biti važan deo vašeg oporavka.

Psihoterapija može biti korisna u svim ovim i mnogim drugim situacijama. Pravo vreme da posetite psihoterapeuta je onda kada VI prepoznate i osetite istinsku potrebu da se sa nekim tegobama suočite, onda kada vi osećate da je vreme da preuzmete odgovornost za svoj život i svoja dela. Pravo vreme za psihoterapiju samo onda kada vi to istinski želite, a ne kada vam drugi ljudi to kažu. Psihoterapija je proces i on traje i psihoterapeut ne nudi rešenja magičnim štapićima. Potreban je velik napor klijenta da promeni svoje ponašanje i nezdrave obrasce kako bi došao do svoje autentičnosti, ili joj se makar približio. Ukoliko osetite da imate potrebu za psihoterapijom, važno je i da pronađete osobu koja vam odgovara da vam bude podrška na tom putu. Nekada je potrebno da promenimo nekoliko terapeuta dok ne pronađemo terapeuta sa kojim se osećamo bezbedno. Ukoliko biste želeli da pokušate i sami da prođete kroz proces psihoterapije i smatrate da bih ja mogla da vam pomognem, javite se putem mog imejla kako bismo pronašli odgovarajući termin.

____________________________________________________________________________________________________________

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.