Gaslighting na poslu 

Gaslighting na poslu 

Gaslighting predstavlja oblik manipulacije u kojem jedna osoba pokušava da navede drugu osobu da sumnja u sopstvenu percepciju, pamćenje ili zdrav razum. Ova manipulacija se često koristi da se osoba oseća nesigurno, ili nesposobno, često s ciljem da se stekne kontrola ili moć nad njom. Ovome možemo biti izloženi od samog rođenja i ovaj oblik maniupulacije je vidljiv u raznim sferama, a u sferi gde zauzima velik udeo može biti i na radnom mestu. 

Šta je tačno gaslighting i zašto je opasan?

Primeri gaslightinga na poslu su kada prisustvujete i proživljavate neprimereno ponašanje ili komentare, i intuitivno znate da to nije u redu, ali ta osoba koja to radi tvrdi da se to nikada nije dogodilo ili da ste pogrešno shvatili situaciju, da ste previše osetljivi, ne razumete šale i slično. Gaslighter može pokušati da vam stvori osećaj krivice ili stida za vaše postupke ili osećanja usled čega vi sumnjate u sopstvenu intuiciju, vrednost i realnost vam biva maglovita. Gaslighter može koristiti kritiku pod izgovorom brige ili želje za vašim poboljšanjem. Ovakvi komentari mogu biti zamaskirani kao konstruktivna kritika, ali se često koriste da bi vas naveli da se osećate nesposobno ili inferiorno.

Vaše kolege mogu tvrditi da ste nešto rekli ili uradili, a zatim negirati te tvrdnje zbunjujući vas, neprestano dovoditi u pitanje vaše odluke ili rad, čineći vas nesigurnim u sopstvene sposobnosti. U nekim momentima će hvaliti vaš rad, a u drugim momentima se okreću omalovažavanju vaših rezultata. Sa njima imate osećaj da ne znate na čemu ste.

Gaslighting je opasan jer vam oduzima kontrolu, čini vas nesigurnom u sopstvene percepcije, misli i osećanja. Ovo može otići daleko i dovesti vas do osećaja gubitka kontrole nad vlastitim životom i identitetom. S vremenom dovodi do smanjenja samopouzdana jer neprekidno dovodi u pitanje vaš razum. Kontinuirana izloženost gaslighting manipulacijama može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, uključujući anksioznost, depresiju, traumu ili kompleksni posttraumatski stresni poremećaj. Takođe, konstantan stres izazvan gaslightingom može imati ozbiljan uticaj na fizičko zdravlj, oštetiti odnose sa drugim ljudima. Gaslighting treba shvatiti ozbiljno i on zahteva podršku i intervenciju.

Šta raditi kada prepoznate da ste gaslightovani?

Važno je prepoznati znakove gaslightinga i postaviti granice ako se osećate manipulisano ili nesigurno na poslu. Za početak, prepoznajte da se nalazite u situaciji gaslightinga. Osvestite manipulativne taktike koje se koriste kako biste shvatili da niste vi problem, već osoba koja manipuliše. Podelite svoje iskustvo sa pouzdanim prijateljima, porodicom ili osobama od poverenja koji će moći da vam pruže proveru realnosti iz njihovog ugla. Važno je imati podršku i čuti mišljenja drugih osoba koje nisu emocionalno uključene u situaciju kako biste se osnažili. 

Radite na vraćanju vere u sebe, samopoštovanja, samopozdanja i ako ne uspevate sami, razgovarajte sa terapeutom, psihologom ili savetnikom koji može pružiti podršku na tom putu. Zavisi kojih je razmera, ali možda vam i traženje pravne pomoći može koristiti, ili se obratite organizacijama koje pružaju podršku žrtvama nasilja. Ako je bezbedno i moguće, razmislite o prekidu kontakta sa osobom koja vam to radi, tako što ćete to prijaviti u firmi i možda će postojati način da više ne sarađujete, ili ćete odlučiti da je najbolje da odete odatle. 

Iako ova situacija deluje bezizlazna, najčešće nije i vi uvek imate moć da se zaštitite, samo možda usled neprijatnosti koje ste doživeli trenutno tu moć i rešenje ne vidite. Dajte sebi vremena i potražite sistem podrške oko sebe kako biste se osnažili.

Niste sami.

Ukoliko imate poteškoća sa ovom temom, slobodno mi se javite za individualne sesije psihološkog savetovanja.

____________________________________________________________________________________________________________

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.