Uticaj uverenja

Uticaj uverenja
  • Novac imaju samo kriminalci
  • Nisam dovoljno sposobna za taj posao
  • Moram biti radosna da bih bila voljena / prihvaćena
  • Svaki brak je loš
  • Ne zaslužujem dobre stvari

Pronalaziš li se u ovim uverenjima? Znaš li da su to samo to – uverenja, a ne i univerzalne istine?

I znaš li da i ti danas možeš da odabereš da veruješ u nešto drugo? Ne u smislu, pogledaću par videa, reći ću nekoliko pozitivnih stvari i to je to. Tako se ne dolazi do promene, ali ono što možeš je da zaroniš u sebe, potražiš odgovor u svojim odnosima i svom odrastanju, i obrađuješ svoj pogled na život, deo po deo. Teško je to postići sama i psihoterapija tu može mnogo da pomogne. A taj proces može i da potraje.

A cena?

Cena je nekad baš velika. Bol ume da bude baš velik. Znači gubitak prošle sebe i podelu na stari i novi život. Gubitak važnih ljudi koji će te optužiti da se menjaš, gubitak svoje realnosti. Znači i odrastanje iz koga nema nazad, a ono nekad podosta plaši, a znači i celoživotno vežbanje novih životnih kompetencija.

A šta te čeka s druge strane? Grubo rečeno, svesnost, sloboda i autentični život. A u to spada baš svašta. Benefiti su brojni i uprkos svoj ceni koju ćeš plaćati, gotovo sigurno nećeš hteti nazad. Pitanje je samo da li si na to spremna.

Ne postoji kao istina ono “lako je tebi, ja to ne mogu” , “nemam vremena ni novca”, “ja sam takva i to ne mogu promeniti”, “ja pričam s drugaricama, ne treba mi da plaćam tamo nekog stranca”.
To je sve nepreuzimanje odgovornosti, i izgovor da nastaviš isti život.

Tvoja realnost je samo ogledalo tvojih sadašnjih uverenja. Šta bi bilo kad bi tvoja realnost bila potpuno suprotna u onim segmentima u kojim si nezadovoljna i kad bi imala ono za čime žudiš?
E, to te čeka. Da, toliko smo moćni i toliko možemo.
Ne zaboravi da je izbor samo tvoj.

—-

Ukoliko ti je ovaj tekst koristio i ukoliko želiš da podeliš svoje misli ili iskustvo, možeš to uraditi u komentaru. To pomaže vidljivost mojih iskustava i znači mi jer tako znam da ovo što deim može mnogima da koristi. Takođe, možeš da se pretplatiš na moju imejl listu kako bi ti stizalo obaveštenje svaki put kad napišem novi tekst.

Hvala ti što si ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.