Koja su tvoja prava kad ti otkažu let?

Koja su tvoja prava kad ti otkažu let?

Kašnjenja i otkazivanja letova se, nažalost, dešavaju svakodnevno. Kada je moj let bio otkazan nije mi bilo nimalo svejedno i ceo proces mi je bio dosta stresan.

Zašto? Jer sam došla na aerodrom sa namerom da putujem nazad sa godišnjeg odmora i poslovnog puta. Sve je bilo isplanirano, stigla sam na vreme na aerodrom, ali moju kartu (boarding pass) aparat nije mogao da učita. Nisam ni na ekranima videla svoj let. Iako je sve bilo sumnjivo, ignorisala sam znake jer “nema šanse da se ovo dešava meni”. Kad sam otišla na šalter avio kompanije da se žalim, shvatili su da je let otkazan. Dakle, ni oni to nisu znali. Dva sata pre leta! Bilo je 5 popodne i letova više nije bilo za taj dan. Nisam imala neodloživih obaveza naredni dan, ali poremetilo mi je sve planove. Osećala sam kao da sam zatočena i sama.

Inače, radila sam godinu dana kao konsultant za putovanja i sa ovakvim slučajevima sam radila konstantno. Ako je taj proces bio stresan meni, koja zna sve procedure i prava… kako li je tek onima koji nemaju pojma kako sve funkcioniše?! Ili onima koji putuju na odmor i propada im sve rezervisano na destinaciji, ili idu na važan sastanak, venčanje, sahranu…? Realno, moglo je biti mnogo gore. Baš zbog toga sam odlučila da napišem tekst koji će vam rasvetliti proceduru i pomoći da budete malo pripremljeniji ako do ove situacije dođe.

View this post on Instagram

RIP swings. 😔❤ #work #shooting #brnolover

A post shared by Teodora Stojšin (@teodorastojsin) on

Dužni su da ti obezbede novi let / refundaciju

U slučaju otkazivanja leta, avio-kompanija je dužna da vam obezbedi novi let ili refundira novac.

1. Ako požele da vam vrate uložen novac…

Ono što vama, verovatno, mnogo više odgovara je da vam nađu novi let. Zašto? Zamislite da ste let platili 50 evra, a da je trenutno na aerodromu let 200 evra. Vama tih 50 evra više ništa ne znači ako vi i dalje morate da letite, je l’ tako?

2. Dešava se da kompanije odobre i da vam refundiraju cenu novog leta

Ako se to desi, zahtevajte pismenu potvrdu. Ako im verujete na reč, može da se desi da ne ispoštuju obećano. Kada dobijete potvrdu, proverite ili onlajn ili na drugim šalterima kad je prvi slobodan let do vaše destinacije. Doduše, najbolje bi bilo da ih ubedite da vam oni bukiraju novi let, ali to obično ne ide tako.

3. Ukoliko vas premeste na novi let…

Insistirajte da to bude što pre. Kad mi je otkazan let u Londonu, predstavnici avio-kompanije su rekli da nema letova ni do jednog od tri aerodroma u okolini Brna u kojem živim. Rekli su da je prvi slobodan let za 48 sati. Bila sam šokirana da ne postoji nijedna jedina varijanta, makar i sa presedanjem.

4. Pogledajte letove i sa drugim avio-kompanijama

Ako vam kažu da zaista ne postoji ništa, pitajte da provere njihove bratske kompanije i vide mogu li da vas stave na let sa njima. Kad se meni sve ovo desilo, nije mi bilo svejedno. Pošto je sve bilo na brzinu, odvojila sam se od šaltera da saberem svoje misli. Kad sam pobrojala obaveze i planove za naredna dva dana, shvatila sam da nikako ne želim da ostajem još toliko. I shvatila sam da su i predstavnici kompanije na šalteru pod stresom jer je i njih ovo otkazivanje zateklo.

5. Pokušajte sami da nađete najbolje rešenje

Meni je delovalo da ako ne nađem sama svoju alternativu, neće mi je ni oni naći. Pregledala sam onlajn šta je dostupno i na kraju se (ne znam kako) ispostavilo da je let za naredno jutro s njihovom avio kompanijom bio slobodan. Kada nađete rešenje koje vam najviše odgovara, vratite se do šaltera i pregovarajte. U mom slučaju, ja nisam morala da čekam 48 nego 15 sati.

U slučaju da nema šaltera vaše avio kompanije, moraćete da ih zovete. To može biti vrlo neprijatno iskustvo s obzirom na to da ćete vi biti jedan od 100 koji ih trenutno zove zbog istog problema.

6. Ako letova istog dana, zahtevajte smeštaj

Ukoliko nemate smeštaj u mestu sa kojeg letite, svaka avio-kompanija treba da vam ga obezbedi smeštaj. Oni su razlog zato što ste tu gde ste i ako ste primorani da prenoćite u tom gradu, zahtevajte svoja prava. Nekad vam kompanija neće sama ponuditi prenoćište, ali ako vi insistirate dobićete ga.

7. Dodatna kompenzacija – AirHelp

AirHelp vas dodatno “čuva” ako vam je let otkazan. Podnesite žalbu i sačekajte da vam se jave. Oni se bore sa kompanijom za vaš novac, a ako se izbore, date im od 20 do 50 posto novca koji vam obezbede, sve zavisi. Sve to traje oko 3 meseca, ali vama je to ni iz džepa ni u džep. Kako to mislim? Vi ma baš ništa ne radite sem što odgovorite na pitanja na žalbi koju popunjavate. Iako im je marža poveća, i dalje se isplati.

Inače, AirHelp-u možete da se obratite i ako vam je let otkazan i pre dolaska na aerodrom. Mislim da i u tom slučaju imate pravo na nadoknadu.

I takođe, možete da im pišete ako vam let nije bio otkazan nego je samo kasnio. U slučaju da putujete sa presedanjem vam ipak preporučujem da karte kupite ili na jednoj rezervaciji sa avio kompanijom, ili preko agencije. U oba slučaja ste pokriveni garancijom i njihova je odgovornost da vas dovedu do krajnje destinacije. Ako sami kupite karte odvojeno, i prvi let vam kasni, moraćete sami da platite nove avio karte. Propušten let vam niko neće refundirati.

___________________________________________________________________________

Ukoliko imate bilo kakvih ideja ili sugestija, pišite mi dole u komentare. 🙂 Ako hoćete da vas obavestim putem imejla kad objavim naredni tekst, ostavite vaš imejl na dnu stranice.

Čitamo se ponovo uskoro!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.