Kako otići iz Srbije #1 – Sezonski poslovi u inostranstvu

Kako otići iz Srbije #1 – Sezonski poslovi u inostranstvu

Ako dugo razmišljaš kako otići iz Srbije ili gde su sezonski poslovi u inostranstvu, ovaj tekst će ti koristiti. Ako želiš da leto provedeš napolju radeći, počni SADA da se pripremaš! Kako, pitaš se? Pre nego što počneš, promisli o odgovorima na sledeća pitanja.

Želiš li da budeš na radnom odmoru nekoliko meseci i uštediš novac? Ne znaš kako da finansiraš svoje letovanje? Nemaš posao? Da li i ti misliš da je pronaći posao napolju i zaraditi neverovatno teško? Varaš se.

Ne seri nego radi. #LifeFormula

A post shared by Teodora Stojšin (@teodorastojsin) on

Da li ti se rade sezonski poslovi? Uzmi motiku i radi, dok se ne srušiš. Kako? Gde? Pročitaj dalje tekst i saznaj gde i kako sve možeš da radiš u inostranstvu.

VAŽNO: Ovo su samo neke od ideja gde mogu da se nađu sezonski poslovi. Kada pročitaš ovaj tekst, pašće ti na pamet razne druge ideje i pronaći ćeš još izvora. Naglašavam da je ovde lista ideja za poslove koji su plaćeni. U narednim tekstovima pišem o volonterskim poslovima u inostranstvu.

I OPET VAŽNO: Obraćam se konstantno u muškom rodu. Izvini što ne poštujem rodno-senzitivni jezik. I meni to konstantno bode oči, ali zasad nisam našla drugo rešenje. Nadam se ću unaprediti i to s vremenom.

Sezonski poslovi u inostranstvu

1. Sezonski poslovi na Malti

Uvek i zauvek - Malta! Malta je i pogodno tlo da tamo ostaneš i duže od jedne sezone. Čak i da nađeš konstantan posao.  Ide ti se na Maltu? Kome ne bi?!

Bila sam tamo 2013.godine i nažalost, put me nije naveo tamo opet. A uvek je bila u vrhu liste. Baci pogled na ove sajtove i pogledaš kako izgleda ponuda poslova.

Maltapark

TimesOfMalta

MaltaJobs

Pogledaj i blog Gage Mandić koja ima sjajne priče sa Malte. 

Znaj da se poslovi najčešće nađu na licu mesta. Posebno jer se često zapošljava danas za sutra ili danas za danas. Moja drugarica se bila prijavila onlajn i zvali su je na fiksni u Novom Sadu. Hteli su da dođe isti dan na probni rad. Inače, o Malti i poslovima na Malti ću naširoko pisati u nekim od narednih tekstova.  Zasad poseti i FB stranicu Srpsko-malteška zajednica i sam veb sajt

Tamo možeš pronaći informacije iz prve ruke. O izdavanju stanova, opremanju stanova, cenama, poslovima, vizama i tako dalje. Iz organizacije lično poznajem samo Maju koja je bila na Malti iste godine kad i ja. Ona je bila dovoljno mudra da tamo i ostane i izgradi sebi lep život. 🙂 O njoj ću napisati čitav tekst, jer njena priča zaslužuje dosta više prostora.

Tb sve je tb

A post shared by Teodora Stojšin (@teodorastojsin) on

2. Sezonski poslovi u hotelima

Znaš li koliko hotela zapošljava tokom sezone? Pronađi hotele u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Malti i ostalim primorskim mestima. Pošalji im imejl i CV već sada jer neki već sad regrutuju. Usmeri se na bilo koje turističko mesto u Grčkoj. Na primer, Mikonos, Rodos, Krit, Kos, Zakintos, Kefalonija itd.

Ako tražiš posao tokom zime, sad je malo kasno. Ali, znaj za sledeću godinu. Istraži ski centre u okruženju ili u celoj Evropi i pošalji im molbu. Uradi isto i sa našim planinama – Kopaonik, Zlatibor i Tara su najpopularnje.

Postaraj se da se dobro „prodaš“ u tom imejlu. Nisi pre radio? Koga briga, prijavi se za bilo koju poziciju. Pronađi bilo koju konekciju tog posla s sobom. Nauči osnovne cake u ovom poslu i ubedi poslodavca da znaš da radiš. Neću da govorim da treba da lažeš u svom CV-u. Znam mnoge koji jesu. To im je pomoglo da dobiju posao, ali se njihovo neznanje posle ispoljilo.

Dakle, poseti nekog druga ili drugaricu u kafiću i nauči kako rade. Počni od sobarice ili hosta, pekara, čega god. S vremenom ćeš napredovati. Kada se dobro pripremiš, videćeš da sezonski poslovi nisu toliki bauk.

VAŽNO: U poslednje vreme u Grčkoj i Malti za hotele traže sve više EU papire. Nemoj da odustaješ, svakako probaj. Pokušaj i Makedoniju (Ohrid), Crnu Goru ili Hrvatsku.

3. Work and travel

Mislim da su najbolji sezonski poslovi baš u Americi. Ok, za ovo ti treba više vremena i novca, znam. Potrebno je oko  2 000 evra plus minus da daš agenciji koja ti garantuje posa0. U to ulazi i viziranje u ambasadi, avio karte, džeparac i smeštaj (za početak). Slušala sam mnogo iskustava iz svake agencije i prilično su raznolika.

Izgleda da zavisi od osobe do osobe i od ponude do ponude. Iz tog razloga, ne bih nijednu pominjala ovde. Ja nisam nikada išla i ličnog iskustva nemam. Kako da znaš koja je zaista dobra? Sigurna sam da je ovo najpopularniji vid odlaska na sezonski posao. Izguglaj agencije, saznaj iskustva prijatelja i idi lično u agenciju.

Sve posluju po principu odeš, prijaviš se i čekaš intervjue za posao. Treba da insistiraš na poslu servera ili makar basera. Ili na bilo čemu sličnome jer imaš dodir s bakšišom, a poznato je da serveri najbolje zarađuju. I kao sobar/ica možeš dobiti neki bakšiš, ali njega često neko drugi ukrade. Ako nemaš iskustva u konobarisanju, nađi vremena i nauči jer će da vam se isplati debelo.

Garantujem da u sezoni možeš odlično zarađivati kao server. Po 100-150-200 dolara (ali i više) DNEVNO. Been there done that.

4. Sezonski poslovi - Au pair – u Evropi

Voliš li decu? Želiš li da se oprobaš u čuvanju dece? Na ovom sajtu plate se kreću od oko 240 evra do 650 evra mesečno. Zvuči slabo, ali obezbeđen je smeštaj u kući i hrana. Nekada i prevoz iz i do Srbije. Radi se, po pravilu, oko 8 sati dnevno. Nažalost, iz iskustava svojih prijatelja da baš i nije tako. Bebisiteri umeju da budu s decom i po 10 ili 12 sati.

Na sajtu se napravi CV i profil i onda kontaktiraš porodice. Ova varijanta je dobra ako želiš da otputuješ. I upoznaš drugu kulturu.  I, naravno, naučiš malo i jezik i sam posao, jer zarada baš i nije zavidna. U svakom slučaju, to može biti fantastično iskustvo. Ulaganja skoro ili uopšte nema.

5. Sezonski poslovi – Au pair u Americi

Ovaj posao traje 12 meseci i zbog toga možda ne pripada potpuno grupi "sezonski poslovi". Posle čak možeš da produžiš ugovor na još 6 ili 12 meseci. Prijave su otvorene tokom cele godine. Ulog je 450 dolara plus 160 dolara za viziranje u ambasadi.

Plata je 195.75 dolara nedeljno. To je oko 800 dolara i radi se maksimalno 45 sati nedeljno. Plaćena je povratna karta do Srbije. Plaćen je i 5 dana smeštaj u Njujorku zbog seminara koji pohađaš i put do svoje nove porodice. Obezbeđena ti je soba u kući, hrana i zdravstveno osiguranje. Plaćen je i kurs koji odabereš do 500 dolara u cilju usavršavanja. I, naravno, godišnji odmor (na koji često ideš s porodicom na neko egzotično mesto).

Zvuči odlično, zar ne? Ali to nije sve, organizovana su i druženja s ostalim au pair devojkama tako da brzo stekneš društvo. Da bi te neko prihvatio treba da imaš manje od 26 godina u momentu kad ulaziš u Ameriku. Prijavljuješ se tako što snimaš video od 3 minuta. Treba da si veseo i pozitivan i dokažeš da umeš s decom, a vize manje-više svi dobijaju.

Nakon isteka programa dobijaš turističku vizu da putuješ Amerikom mesec dana o svom trošku. Nisam išla, ali imam prijatelje koji jesu, i pogodite šta, pisaću o njima! Zasad, pogledajte više na  sajtovima OVDE i OVDE.

"The whole world is my native land"

A post shared by Teodora Stojšin (@teodorastojsin) on

6. Internship u Americi

Ova opcija odlaska u Ameriku je za hotelijere, kuvare i ugostitelje. I dosta je skuplja. Treba da budeš ili završna godina studija ili da nisi diplomirao pre više od godinu dana. Program traje do godinu dana, a za njega je potrebno čak i do 5000 dolara. U to je ponekad uračunat smeštaj za sve vreme boravka (često oko godinu dana). U tu cenu ulazi i viziranje, ali vizu ne dobiju svi. 

Pored ovog, postoje programi i za druge prakse. Na primer, za IT stručnjake, profesore, osobe s Poljoprivrednog fakulteta itd.

Nakon ovog internshipa otvaraš sebi vrata za celi svet, ali stvarno. Može da se desi da pronađeš dobar hotel da stekneš iskustvo u njemu. S tom referencom možeš biti kvalitetan kandidat za bilo koje druge ugosisteljke objekte širom sveta.

Nisi od navedenih struka, a zanima te ovo? Saznaj koji su uslovi da nakon svog faksa upišeš master na ovim fakultetima.  Sa tim masterom možeš na internship. Pogledaj više na sajtu American Spirit-aAmerican Experience-a.

Takođe, postoji puno internship programa i za druge struke. Probaj da izguglaš ono što te zanima – najčešće su to projekti Evropske unije.

7. Ujedinjeni Arapski Emirati

UAE i dalje masovno zapošljava Balkance za razne sezonske poslove. Njihovi ugovori su najčešće na godinu ili dve. Dakle, ovo nije opcija ako bi da ideš na kraće vreme. Pre sam se raspitivala i držala Dubai kao jednu od opcija, ali nisam stigla do tamo.

Znam i nekoliko njih koji su otišli na ugovor od dve godine, smorili se i vratili. Hoću da kažem da, teoretski, može da se ode i na kraće vreme.  Zato sam ih i svrstala u tekst sezonski poslovi. U ovoj fejsbuk grupi  mogu se pronaći sveže oglase za Dubai. Vodi računa ko ih postavlja i koliko su provereni.

8. Poslovi na brodu

Želiš li da putuješ i budeš plaćen za to? Moj drug radi ovaj posao i podelio je sve sa vama. Ovde i ovde možeš pronaći apsolutno sve informacije o odlasku i boravku na brodu. Možeš ploviti preko celog sveta ili samo u određenim državama ili delovima država. Možeš otići na nekoliko meseci, ali i na godinu dana. Ako se dobro pokažeš, možeš da dobiješ nove ugovore i bolje uslove.

Tema je vrlo duboka i sada neću pisati o detaljima. Ako te zanima kako izgleda intervju za posao i isksutvo dečka koji je otišao na brod, pogledaj ovaj i ovaj tekst. U međuvremenu, pogledaj ponude i pročitaj uslove i iskustva o rečnim brodovima ovde i ovde.

Za ove sajtove sam dobila informaciju da su provereni. Što se tiče rečnih brodova, na ovom gore sajtu je ispunjena kvota za ovu godinu, ali sačuvaj ga za sledeći put. U međuvremenu, izguglaj iskustva, ponudu, firme i agencije koje zapošljavaju.

9. Agencije

Ko najbolje zna gde su sezonski poslovi? Verovatno agencije. Isprva sam htela da imenujem agencije koje znam da vode na sezonske poslove, ali sam odustala. Prosto, nisam ih lično proverila. Nisam ni upoznala nekog ko jeste. Moji sezonci su suviše „divlji“ da idu preko agencija. 😀

Elem, to ne znači da ti ne treba da se raspitaš i odlučiš vredi li i da li su pouzdani. Imaj u vidu da agencije uzimaju svoj procenat. Glavna zarada s početka ne može biti toliko dobra. Ako želiš da ideš na sigurno, proveri agencije. A možeš i da kontaktiraš direktno lokale.

Agencije nude raznorazne poslove. Molerisanje, fizičke poslove, razne poslove u fabrikama, čuvanje dece ili starijih. Traže se kuvari, pizza majstori, pomoćni radnici, čistači, ljudi za branje voća. Poslovi se najčešće nude u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, ali i Mađarskoj, Češkoj, primorju.

Izguglaj. Ne znam kakvi su uslovi za ovakve poslove. Imam saznanja da nisu najbolji, ali na tebi je da odlučiš šta tražiš.

10. Onlajn poslovi

Ovo je takođe tema za sebe i pisaću i o njoj. Zasad, samo ideja. Zašto ne probaš da nađeš neku onlajn zaradu i proputuješ, na primer, azijska ostrva? Zvuči ti nemoguće? Znaš li da ti za mnoge od poslova ne treba struka? Od prekucavanja tekstova, pravljenja prezentacija, pisanja tekstova...do dizajna, marketinga itd. Istraži Upwork na primer i probaj da nađeš frilens posao. Može da potraje, ali naći ćeš nešto što ti odgovara.

Neretko ćeš moći sasvim lepo da živiš na Baliju, Tajlandu ili u Vietnamu sa prosečnom srpskom platom. Ako zarađuješ više od prosečne, što ne bi malo putovao i sunčao se? Treba da uložiš u avio karte jedino. Ali to ne mora da bude mnogo skupo. Pokazaću ti u nekom od narednih tekstova gde da tražiš povoljne karte. I pisaću o tome gde da tražiš onlajn poslove.

11. Škole engleskog jezika

I ovo mogu biti odlični sezonski poslovi! Legenda kaže da je u Kini dovoljno da si belac da te neko angažuje da predaješ engleski. Inače, ja nisam kineski orijentisana. Pre dve godine dobila i odbila posao u Kini. Nisam mogla da se zamislim u toj kulturi. Ali to sam samo ja, neki ljudi je obožavaju.

Moja drugarica Jelena je pisala bila na praksi tamo i o Kini pisala ovde i ovde. I dobro pazi! Ima dosta obmana u vezi sa poslovima u Kini.

Dalje, moja druga prijateljica je našla posao na Tajlandu. Tamo sad predaje engleski jezik. Kako je našla? Onlajn. Pogledaj ovaj sajt, na primer. 

Ima ih dosta na guglu, ali se uveri u pouzdanost.

VAŽNO: Možda ćeš morati da imaš završen fakultet ili sertifikat engleskog. A možda i ne. I možda nećeš mnogo zaraditi, ali ćeš sigurno steći super iskustvo za dalje poslove.

12. Spakuj se i idi – u avanturu!

Zvuči banalno, ali meni su sezonski poslovi na slepo mnogo pomogli u životu. Ako imaš dovoljno hrabrosti i duboko veruješ da će sve biti dobro, onda će i biti. Razmisli dobro, skupi društvo i idi na slepo. Kako? Isto kako sam i ja išla.

Raspitaš se maksimalno pre nego što odeš. Pokušaš da nađeš ko je tamo ili je bio tamo. Istražiš koliko god možeš onlajn. Odeš i tražiš, redom, od lokala do lokala. Ideš i dva puta ako treba. Moj drug je išao 10 puta na jedno mesto.

Je l ti sad prolazi kroz glavu: ma baš, samo mene čekaju? Pa ljudi, rizik je velik, ali tako se dolazi do posla! Šta imaš da izgubiš? Taj novac koji uložiš možeš lako da vratiš radeći šta god. 

Seti se svih osoba koje znaš, a koje rade ili su radile na ovakav način. Kontaktiraj ih i pitaj za savet, bilo kakvu informaciju, cene ili preporuku. Pronađi na guglu ili na mapama mesto na koje bi da ideš. Istraži lokale, pošalji imejl s molbom i CV-ijem unapred, ali ih i pozovi. Možeš koristiti viber ili whatsapp. Ili sačekaj neki od narednih tekstova da čuješ iskustva.

VAŽNO: Ne očekuj da će neko umesto tebe da ti pronađe posao ili smeštaj. Čak i da hoće, retko ko to može da uradi za tebe jer poslodavci žele tebe da vide. Sve ćeš morati sam.

Pisaću u narednom tekstu koliko je novca potrebno da počneš. Pisaću i o pitanjima koja svima prolaze kroz glavu kad se radi o sezonskim poslovima.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

I za kraj

Kao što sam pomenula i u prethodnom tekstuja nisam agencija i da ne mogu nikome da “sredim” posao. Mogu da te usmerim gde da tražiš. Ja ovo pišem da bi pokazala kako nije toliko teško koliko izgleda. 🙂

Ako ti se tekst dopao tekst klikni lajk ili ga prokomentariši. Ako znaš nekog kome bi koristio, šeruj ga ili pošalji dalje. Takođe, ako želiš, piši mi u komentare koje teme želiš najpre da čuješ.

Koje države te najviše zanimaju? Jesi li radio u inostranstvu? Ako da, ako želiš, pošalji mi svoje iskustvo ili neko znanje i dopuniću tekst.

Mogu i napisati potpuno novi tekst samo o tebi i tvom iskustvu. Možeš mi pisati i na imejl.

I hvala na poverenju!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.