KAKO DA JEFTINO PUTUJEŠ #2 Autobusi i vozovi

KAKO DA JEFTINO PUTUJEŠ #2 Autobusi i vozovi

Kao što je već verovatno poznato, puno putujem i da bih to sebi priuštila, snalazim se rukama i nogama. Pitaš li se kako da jeftino putuješ? Zanima li te u čemu je tajna? Kako bih uštedela što više, putujem po noći i kombinujem više prevoza. Ali ne putuje se samo avionima! Saznaj u ovom tekstu kako da jeftino putuješ i koji sve drumski prevoz možeš da koristiš po Evropi. Saznaj i gde da ih pronađeš, koji je bolji od kojeg i na šta da obratiš pažnju prilikom rezervacija.

Autobusi

RegioJet

Nastao je u Češkoj i moj je apsolutni favorit. Vožnja Regiojetom obično košta isto ili manje nego s drugom kompanijom, (ukoliko drugi prevoznik nema popust), a nećete verovati kako su im dobri autobusi!

Možete li da zamislite da gledate filmove ili serije koje poželite, dok putujete autobusom? Ispred svakog sedišta nalazi se ekran s filmovima, serijama, emisijama, onlajn novinama itd. Potpun si gazda svog ekrana i biraš da radiš šta god poželiš. Wifi je, naravno, uključen kao i “stjuarti” koji vas obilaze. Pozajmljuju vam slušalice ako su potrebne ili novine za čitanje. I ne samo to, u cenu vam je uključena kafa, čaj ili topla čokolada. A po skoro regularnim cenama mogu da se kupe i grickalice ili voda i sokovi.

U cenu karte je već uračunat jedan kofer. Karta se kupuje onlajn (može i na licu mestu, ali je obično rasprodato). Potvrda se dobije na imejl ili u mobilnoj aplikaciji i samo to se pokaže na ulazu u autobus. Možete i da napravite profil i dobijete člansku karticu. Dakle, nema štampanja!

I šta je najbolje od svega, u 99 posto slučajeva možete da otkažete ili promenite vožnju sat vremena pred polazak.

Ako otkažete, dobijete kompletnu refundaciju novca na svoj profil. Taj novac se koristi za narednu rezervaciju s njima.

Dosta bolje nego bilo koji low cost avio prevoznik, je l’ da? Povrh svega, ako instalirate mobilnu aplikaciju, umeju da se nađu popusti s vremena na vreme. Ono što je loše jeste da RegioJet super funkcioniše samo u Češkoj i povezuje Češku s ostalim državama. Nije rasprostranjen unutar država sem možda u okolnim državama, ali, opet, izbor im nije velik.

FlixBus

Flix je nemačka firma i najpopularniji je u Evropi. Flix preporučujem jer vozi u većini Evrope i povezuje raznorazne rute. Plus, komotan je i ako putujete tokom noći odmorićete se bolje nego u bilo kojem drugom busu – ima više prostora za noge. Takođe, uz Flix možete da uštedite dosta ako odaberete ovaj autobus umesto lokalnog. Ali, često možete i da ga pretplatite, ali o tome ću pisati posle.

Na primer, ruta Geteborg-Oslo košta dvaput manje nego norveški autobusi. Koristila sam ga u Češkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji i svuda je manje-više odnos cene i usluge bio korektan.

Kao i kod RegioJeta, možete da napravite onlajn profil i kupljenu kartu pokažete na telefonu. Ne treba ništa da štampate. Za razliku od RegioJeta gde je otkazivanje ili promena rezervacije besplatna, Flix to naplaćuje. Nekad 1 evro nekad više, a često je i nemoguće otkazati.

Ali zato, Flix ima druge pogodnosti!

Često ima akcije preko mobilnih aplikacija i razne rute su ponuđene za evro, dva ili jedan cent. Tad morate biti brzi i bukirati čim vidite akciju jer se takve akcije brzo rasprodaju. Ja sam više puta išla do Praga iz Brna koristeći te akcije.

Loše strane Flix-a

Autobusi nekad umeju da kasne i po pola sata, sat ili više. Navodno, može da kasni i po 4 sata, mada se to meni nikad nije desilo.

Što ste bliži datumu polaska, cene skaču pa ćete umesto 6 evra za rutu nekad platiti i 20 evra jer se njima tako ćefnulo.

Zaključak je da ovaj prevoznik ima smisla ako dovoljno unapred planirate svoj put i ako pratite akcije. Naravno ima smisla i ako ne nađete ništa bolje, ali i ako ne žurite da stigneš u zacrtano vreme, zbog mogućih kašenjenja. Ako žurite, uzmite neki raniji autobus makar u slučaju da i vaš zakasni.

Eurolines

Mnogi ga pominju, ima dobre rute, ali njima nisam nikad putovala. Obično mi je ovaj prevoznik poslednji koji gledam pa još nisam naišla na situaciju da mi je potreban. Svakako bacite pogled i uporedite cene i polaske pa vam možda bude koristio.

Lokalni prevoznici

Naravno da treba da pogledaš i lokalne prevoznike po državama. U nekim državama može biti lakše i povoljnije da putujete sa lokalnom firmom nego sa nekim navedenim ovde. Na primer, u Italiji mi je za neke rute imalo više smisla da koristim njihov javni prevoz nego ove nabrojane autobuse. Ako ne znate nijednu autobusku firmu iz države u koju idete, probajte da ih pronađete na guglu ili na gugl mapama, kada ukucate turu koja vas zanima.

Vozovi

Postoji više akcija za mlade, studente, za članove nekih organizacija itd. Na primer, tu su i dalje interrail karte, ali one baš i nisu isplative sem ako ne putujete konstantno. Tu su i akcije za nosioce ISIC kartice ili članove AEGEE ili nekih drugih organizacija. Ako ste student isto ćete često dobiti popust. Ovo važi i za autobuse.

Raspitajte se o tim popustima, koliki su i gde važe i razmislite da li vam se isplati da se priključite nekoj organizaciji samo zbog toga. Na primer, ja sam pre dolaska u Češku izvadila ISIC karticu i imala sam 50% popusta za prevoz u Brnu što mi se i te kako isplatilo.

Vozovi su obično skuplji od autobusa po inostranstvu i ako planirate da putujete njima, gledajte da rezervišete mesec ili više unapred. Važno je da obratite pažnju kad ćete rezervisati voz. Na primer, češki i austrijski vozovi umeju i duplo da poskupe ako je manje od dve nedelje pred polazak i nikako se ne isplate.

Pregledajte lokalne prevoznike i bacite pogled i na RegioJet takođe. I oni imaju vozove, doduše samo za pojedine države. Ali, njihovi vozovi su jeftiniji i podrazumevaju sve ono isto nabrojano za buseve.

____________________________________________________________________________________________

Ne, ovo nije kraj! Da li se i dalje pitaš kako da jeftino putuješ po Evropi? Imam svašta još da podelim s vama na ovu temu.

Ostavite vaš imejl u polju Get the latest updates via email na dnu stranice i obavestiću vas kad objavim naredni tekst na blogu. 🙂Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.